Esthetische niet chirurgische behandelingen - Laser behandeling


Behandeling met de gefractioneerde laser.

Naarmate de huid van uw gezicht, hals en handen veroudert verschijnen er meervoudige pigmentvlekken, plooien en rimpeltjes. Ook de elasticiteit van de huid vermindert. Bepaalde rimpels en plooitjes kunnen behandeld worden door inspuitingen (botuline toxine ook Botox © genoemd, hyaluronzuur), maar niet allemaal. In het bijzonder de onderste ooglidrimpeltjes, diepe lijnen rondom de mond en een sterk gerimpelde huid kunnen niet behandeld worden door inspuitingen. Pigmentvlekken verdwijnen ook niet gemakkelijk, zelfs niet als ze dagelijks worden behandeld met aangepaste crèmes. Gelukkig bestaat er nu een doeltreffende en zekere oplossing: de CO2 gefractioneerde laser. In tegenstelling tot de voorheen gebruikte lasers, die slechts een beperkte werkzaamheid hadden, ofwel een goede werkzaamheid maar met belangrijke bijverschijnselen, verbetert de CO2 gefractioneerde laser duidelijk de huid zonder gevaar voor littekens, hyper- of hypo pigmentatie.

Hoe de CO2 gefractioneerde laser werkt

De stralen van de CO2 gefractioneerde laser verwijderen de oppervlakkige, beschadigde huidcellen en hebben een thermisch effect op de diepere lagen van de huid. Het laserlicht dat door het hand stuk uitgezonden wordt, wordt geabsorbeerd door het weefsel in de dieper gelegen huidlagen. Daar wordt het licht omgezet in warmte en vormen de vele minuscule laserstralen warmtekolommen. In de dieper gelegen huidlagen (waar het licht van de fractional laser wordt omgezet in warmte) bevinden zich collageenstrengen.

Die diepe thermische werking zet de huid onder spanning en bevordert de productie van collageen. Collageen is de bouwsteen van de huid. Het zorgt ervoor dat de huid glad, strak en elastisch blijft. Door verwarming trekken de strengen weer samen. De rimpeltjes verminderen en de huidstructuur wordt fijner (poriën verkleinen).

Zo wordt de huid in de diepte hersteld en wordt ze gladder, en oogt dus jonger. Ouderdomsvlekken verdwijnen eveneens. Doordat de bestraling wordt uitgevoerd in verschillende hele fijne straaltjes, en er rondom elk behandeld punt een gezond huid deel overblijft, wordt de wondgenezing sterk bevorderd en zal de herstelperiode korter duren.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen

Blootstelling aan de zon moet vermeden worden gedurende één maand vóór en twee maanden na de laserbehandeling. Het risico op hypo- of hyperpigmentatie, dat wil zeggen het optreden van lichte of donkere vlekken op de behandelde zone, dient voorkomen te worden. Als u weet dat u vatbaar bent voor herpes rond de mond (koortsblaasjes) moet u dat melden aan uw arts. Een preventieve medicinale kuur zal dan worden voorgeschreven vóór de lasertherapie. Als u last hebt van acne zullen er antibiotica voorgeschreven worden.

Een goede voorbereiding van de huid gedurende enkele weken voor de behandeling is aan te bevelen. De te behandelen huid wordt door de medewerkers van de afdeling MediSpa in de best mogelijke conditie gebracht. Dit zal een zekere verbetering achteraf en een voorspoediger herstel bevorderen.

De behandeling

Een uur voor de eigenlijke behandeling worden er foto’s genomen van het te behandelen gedeelte (gezicht, hals, handen). Vervolgens wordt er een verdovende crème aangebracht op het te behandelen gedeelte gedurende ongeveer 45 minuten. Dit veroorzaakt een verdoving van de huid zodat de behandeling praktisch pijnloos verloopt (een gevoel van warmte gelijk aan zonnebrand treedt op enige tijd na de behandeling).Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld.

De huid direct na de laserbehandeling

De behandelde huid vertoont witte of grijsachtige puntjes, dit zijn de ingangspuntjes van de laserstralen. Die puntjes gaan afschilferen na 3 à 4 dagen. Na de behandeling wordt er direct gestart met een ontsmettende helende crème. Deze crèmes moeten een aantal keren per etmaal gedurende 2 tot 3 dagen aangebracht worden op de huid, gevolgd door een vocht inbrengende crème gedurende 2 tot 3 dagen. Daarna kunt u uw normale dag verzorging weer gaan gebruiken. Make-up is weer toegestaan vanaf de vierde of de vijfde dag. U kunt wel gewoon verder gaan met uw dagelijkse bezigheden, er kan echter wel roodheid en een (lichte) zwelling zichtbaar zijn.

De te verwachten resultaten

Ouderdomsvlekken en oppervlakkige rimpeltjes zullen direct sterk verminderd zijn slechts enkele dagen na de behandeling. De productie van collageen, die zich voortzet gedurende drie maanden, leidt tot een voortschrijdende verbetering. Diepe rimpels zijn verbeterd, maar een tweede of derde behandeling is soms noodzakelijk. Dit hangt af van het belang dat u hecht aan de mate van vermindering van de rimpels. De gelaatskleur is egaler en de huid is strakker.

Grenzen aan de mogelijkheid van behandeling met de gefractioneerde laser

Wanneer er sprake is van ernstige huidverslapping of een fors overschot aan huid is een chirurgische ingreep mogelijk. Deze chirurgische ingreep kan gecombineerd worden met lasertherapie om zowel op de vorm van het gezicht (afhangende wangen, dubbele kin) als de kwaliteit van de huid in te werken (vlekken, rimpels). Met deze combinatie wordt een optimaal resultaat bereikt. Het is, in bepaalde gevallen, ook mogelijk om inspuitingen te verenigen met laser therapie. Uw arts zal u uitleggen welke behandeling voor u het meest wenselijk is aan de hand van alle gegevens waarover de arts beschikt. Dit kan voor iedereen weer anders zijn.

Complicaties

Zeer laag risico op infectie en kleurverandering van de huid.